01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Alkohol, drogy a zákazy řízení … stále dokola

ikona video 20x100

 Podle počtu lajků a sdílení na sociálních sítích články tohoto typu nepatří zrovna k nejčtenějším, pokud příběh nedoprovází další vizuální či slovní „wow efekt“. Přesto si myslíme, že je třeba stále na případy nezodpovědných řidičů upozorňovat.

Během uplynulých 4 dnů strážníci v ulicích metropole řešili dalších 7 řidičů, kteří za volantem neměli co dělat. Počty těch, kterým to tentokrát prošlo, budou ale bohužel mnohem vyšší.

Scénáře jsou jako přes kopírák. Řidiči buď zapomenou rozsvítit světla, poruší dopravní značení, hlavně zákazového typu či při odbočení, a nesmíme zapomenout zmínit nejistý styl jízdy, kličkování, nesmyslné přejíždění z pruhu do pruhu či ze strany na stranu.

Kamery strážníků tentokrát zachytily případy z Prahy 5, 11 a 12. Kolem půlnoci si autohlídka všimla kličkující „Škodovky“ v Opatovické ulici. Dvaatřicetiletý řidič se zákazem řízení nadýchal přes 2,5 promile. To osmačtyřicetiletý cizinec porušil v Lhotecké ulici zákazovou značku a vjel do jednosměrky. Přestupek vysvětlil tím, že si potřeboval dofouknout pneumatiku. Hra na překvapeného, když mu strážníci připomněli, že od února letošního roku nesmí řídit, na strážníky nezabrala. Případ 60letého řidiče má trochu jiný příběh. V pět ráno přijala městská policie oznámení, že z Prahy 8 vyjel v autě Dacia řidič pod vlivem alkoholu a má namířeno do ulice V Cementárně na Praze 5. Muž strážníkům přiznal, že něco popil, což potvrdila vzápětí i dechová zkouška s pozitivním výsledkem přes 1,5 promile.

Za uplynulý rok provedli strážníci u řidičů v Praze 2 500 testů na alkohol a drogy, z nichž 180 bylo pozitivních.
Za první dva měsíce letošního roku se testům na alkohol a drogy podrobilo 450 řidičů, z nichž 36 bylo pozitivních.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy