01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

20161220_aktualita_2

info novy 201620.12.2016

 VIDEO 

Hořící balkóny, ohrožení na životech. Taková rizika přináší oslavy konce roku.

S blížícími vánočními svátky a obzvláště pak s oslavami příchodu nového roku nastává období, kdy je zaznamenán zvýšený výskyt užívání zábavní pyrotechniky. Ačkoli každým rokem varují média před závadným a rizikovým užíváním různých petard a rachejtlí, stále dochází k vysokému počtu případů újmy na zdraví či poškození majetku. Jeden takový se stal včera na sídlišti Černý Most.

Možné užívání pyrotechnických předmětů upravuje vyhláška hlavního města Prahy, která zakazuje její použití po celý rok, kromě 31. prosince a 1. ledna. Výjimku tvoří pouze 13 míst, která jsou vyjmenována ve vyhlášce. Bouchání petard a odpalování rachejtlí slýcháváme intenzivně již několik dní. Kromě porušení vyhlášky, si osoby, které pyrotechniku používají, počínají velice nebezpečně, čímž ohrožují nejen sebe, ale i své okolí. To dokládá i případ i ze včerejšího odpoledne na sídlišti Černý Most, u kterého asistovali i strážníci pražské městské policie. Zde patrně převážila nezodpovědnost a lehkovážnost, která mohla mít nedozírné následky v podobě rozsáhlého požáru sídlištního domu a přímého ohrožení na životě několika desítek lidí. Dle dostupných informací si skupinka nezletilých osob krátila svůj volný čas hrou s rachejtlemi a petardami. Podle očitého svědka vhodili na balkón v přízemí prskavku, která dopadla na pračku zde umístěnou. Plastový kryt pračky se pomalu začal tavit. Díky pohotovému zákroku majitele bytu nevznikl požár a došlo pouze k drobnému poškození. Stejné štěstí ale neměla žena, bydlící o pár vchodů dále. Mladí výtržníci pustili tentokrát petardu na balkón v přízemí. Netrvalo dlouho a z balkónu se valil hustý dým. Věci uskladněné v těchto prostorech okamžitě vzplály a požár nabýval velmi rychle na intenzitě. Jen díky všímavosti okolních obyvatel a včasnému příjezdu hasičů nepřišly dvě osoby vyproštěné zavčas z bytu o život a požár se nerozšířil do okolí. Případem se zabývají nyní policisté.

                                                                              

Dodržováním pravidel při užívání zábavní pyrotechniky se může předejít řadě problémů:

  • zábavní pyrotechnika nepatří do rukou dětem a mladistvým a opilým;
  • zábavní pyrotechniku nakupujme pouze v kamenných obchodech s certifikační značkou a s českým návodem;
  • dodržujme pravidla bezpečného používání;
  • třaskavé předměty zásadně užíváme pouze na otevřeném prostranství v dostatečné vzdálenosti od ostatních objektů a nikdy nemíříme na lidi;
  • pokud nám pyrotechnika selhala, necháme ji minimálně 10 minut ležet, nepřibližujeme se k ní a po té jí prolejeme vodou či zakopeme do země. Rozhodně ji nikdy nezkoušíme odpálit znovu;
  • v neposlední řadě zůstaňme ohleduplní vůči svému okolí, vzhledem k provázeným zvukovým efektům. Zvláště pak zvířata v tomto období velmi trpí, jelikož jejich sluch je o dost více vyvinutý než ten lidský.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy