01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

V Praze začalo blokové čištění

cisteniZačátek jara je úzce spjat s jarním úklidem. Ten se však neděje horlivě jen v našich domácnostech, ale i v našem okolí. Letošní první etapa blokového čištění byla zahájena 3. dubna. Komplexní úklid komunikací bude prováděn postupně v rámci předem schváleného harmonogramu. Bloky jsou naplánovány tak, aby bylo omezení pro řidiče co nejmenší. Pravidelné čištění ulic je nedílnou součástí údržby komunikací, které je potřeba zbavit štěrku, nečistot, prachových částic, zajistit průchodnost kanalizačních výpustí apod.

K tomu, aby byl úklid kompletní, je potřeba zajistit uvolnění komunikací. Sedm dní předem je instalováno přenosné dopravní značení „zákaz zastavení“ s informační tabulkou, kde je přesné datum a čas. U rozlehlých parkovišť se můžete setkat se zónovou značkou. Když řidiči tento zákaz nerespektují, vystavují se jednak postihu od strážníka městské policie za přestupek nerespektování dopravního značení a dále i pokutě za technický úkon. Pokud své vozidlo tedy necháte zaparkované v den blokového čištění v zákazu a u vozidla se nepohybujete, pravděpodobně za stěračem Vašeho vozu najdete až dva lístečky. Ten první Vám zcela oprávněně vypíše strážník. Jedná se o „Vyrozumění o oznámení podezření ze spáchání přestupku“. Vaším prohřeškem je, že jste porušili zákaz dané dopravní značky. V popisu přestupkového jednání na vyrozumění nejspíše naleznete ručně vypsáno „porušení B28 – blokové čištění“, kdy B28 je označení pro zákaz zastavení. Případně „porušení B28 – KÚK“. KÚK je v tomto případě zkratka pro komplexní úklid komunikací. Strážník Vám v tomto případě může udělit pokutu v příkazním řízení do zákonem stanovené výše dva tisíce korun. Pokud takový lísteček za stěračem objevíte, můžete ho vyřešit v ten samý den se strážníkem, kterého přímo na ulici v dané městské části potkáte, anebo na příslušném přestupkovém oddělení MP. Adresu zjistíte dle razítka na vyrozumění. Pokud razítko rozmaže déšť, pak kontakt dohledáte na webových stránkách městské policie: http://www.mppraha.cz/kontakt-2/prestupkova-pracoviste a nebo stránkách úřadu patřičné městské části. Je ale zapotřebí si ohlídat lhůtu, kdy můžete záležitost řešit. Trvá pouze pět kalendářních dnů od data spáchání prohřešku. Poté je přestupek oznámen Magistrátu hl. m. Prahy. Další lísteček za stěrač můžete vyfasovat od Správy služeb hl. m. Prahy. Ta musí technicky zajistit, aby byl možný úklid i pod vaším vozidlem. V tomto případě budete hradit technický úkon ve výši 1300 korun. Pod technickým úkonem si představte přemístění vozidla jinam a po vykonání úklidu jeho vrácení zpět na místo, kde před tím stálo. Na základě určení majitele vozu dle registrační značky Správa služeb dotyčného obešle fakturou k uhrazení. Vy tak nemusíte nikam chodit a uhradíte částku převodem. Nedá-li Vám to a chcete mít vše řádně hned vyřešené, můžete se dostavit na adresu sídla Správy služeb hl. m. Prahy, Kundratka 19, Praha 8 a na pokladně danou záležitost zaplatit osobně.

Určitě stojí za to vyřešit, co s automobilem. Spoléhat na přeparkování do blízkých ulic večer předchozího dne, kde čištění už proběhlo nebo teprve probíhat bude, se příliš nevyplácí. Stejný nápad zpravidla mají téměř všichni Vaši sousedi z celé ulice a místo na parkování nenajdete. Čím dále od místa čištění, tím by Vám štěstí mohlo přát více. Nic naplat, jako majitel vozidla jste za svou věc zodpovědní a případné postihy jdou za Vámi. Vymyslet kam se svým autem dvakrát v roce není zas tak složitá věc. Ani nadávat na systém tolik nemusíte, zvlášť když si uvědomíte, že stejný problém řeší i ostatní řidiči po celé Praze a velké části z nich se to zdárně daří každý rok. Může se ale stát, že jste v době před blokovým čištěním onemocněli nebo jste odjeli na služební cestu či dovolenou. V tomto případě musíte tuto skutečnost doložit potvrzením a dokázat tak, že jste sedm dní před termínem čištění neměli možnost vidět dopravní značku, protože jste tu nebyli.

Pokud se rozhodnete přeparkovat auto do okolních ulic a děláte to včas, kdy je tam dostatek parkovacích míst, tak zpozorněte, kdy se bude čistit tam. Mnohdy se stává, že si dotyčný nevšimne stejného data čištění jako v místě, kde stál předtím. Nebo tam auto nechá stát více dnů a jeden z nich je ten inkriminovaný. Pak se ještě může stát, že daná ulice je dlouhá a její plánované čištění je rozvrženo do několika dní. To pak postih za konání v dobré víře dost naštve.

Čas zákazu zastavení v rámci blokového čištění je po celém území Prahy sjednocen a trvá v době od 8:00 – 15:00. Nepodléhejte však mylnému dojmu, že jakmile projede velký kropicí vůz, je po všem a Vám nehrozí nic, i když ještě hodiny neodbily 15:00. Čištění má několik fází, kterých se účastní metaři, malé a velké samosběry i zmíněný kropicí vůz. Ti všichni se postupně věnují úklidu. Mokrá vozovka tedy není znakem, že je již konec a Váš vůz nebude nikomu překážet.

Termíny blokového čištění si můžete spolehlivě zjistit na stránkách úřadů městských částí nebo přímo na stránkách Technické správy komunikací www.tsk-praha.cz, kam si do vyhledavače napíšete ulici, která Vás zajímá. Automaticky Vám budou vygenerována data čištění jak na jaře, tak i na podzim. Technická správa komunikací nabízí i zajímavou službu, která Vás upozorní emailem na blížící se blokové čištění. Najdete ji na http://info.tsk-praha.cz/tsk-info/.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy