01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Mezinárodní kynologické cvičení MODEX Estonsko

titulka estonsko zachranari 2017V termínu 25. února – 3. března 2017 se konalo v Estonsku mezinárodní kynologické cvičení záchranných psů MODEX, které prověřilo taktické možnosti a spolupráci záchranných týmů členských států EU.

Simulovanou mimořádnou událostí bylo zemětřesení v oblasti estonského města Vääike-Maarja. Česká republika byla požádána o  pomoc a rozhodla vyslat do postižené oblasti modul USAR tvořený u HZS hl. m. Prahy jako jednotku MV – GŘ HZS ČR. Mezi týmy zařazené do struktury USAR, které měly vyhledat zavalené osoby v sutinách zničeného města, byl také strážník psovod-záchranář Matěj Bartošík se svým psem Artanem.

Po dvou dnech cesty přes Polsko, Litvu a Lotyšsko dorazily záchranné týmy na místo určení, kde proběhla fiktivní celní kontrola před vstupem do fiktivní země Faultland. Cvičení, které bylo simulací reálné záchranné operace, pořádala organizace Falck a bylo již několikátým v pořadí. Po náročné cestě a stavbě tábora začalo sedmihodinové zaměstnání. Ustát naléhavé prosby místních obyvatel (herců) o přednostní vyproštění jejich blízkých bylo psychicky vyčerpávající.

Samotná záchrana spočívala v lokalizaci postižených osob pomocí speciálně vycvičených psů, nebo klasickým SAR (Search and Rescue) systémem, kdy se hasiči dostanou do určeného prostoru průrazem, tj. vyřezáním otvoru v daném materiálu a následnou prohlídkou speciální citlivou kamerou na teleskopické tyči.

Nalezené osoby byly stabilizovány po stránce zdravotního stavu, transportovány vytvořenými průrazy na bezpečné místo a předány místní zdravotnické záchranné službě.

Během záchrany postižených musely týmy čelit i riziku únosu a zajetí svých členů. Akce se zúčastnily tři týmy, kromě českého ještě rakouský a maďarský. Mezinárodní spolupráce je při těchto akcích samozřejmostí. Při výpomoci maďarskému týmu se podařilo zachránit dvě osoby, které v sutinách našel Artan, služební pes strážníka Matěje Bartošíka.

Poslední prací pro psovody byla lokalizace tří osob v okolí bývalých sýpek na obilí. Jedna se nacházela v polorozpadlém objektu, další dvě byly na samotní konstrukci sýpky, z toho jedna osoba simulovala oběšence. Osoby byly vyproštěny a figurína simulující oběšence byla zajištěna pomocí lezeckých a lanových technik.

Slavnostní ukončení cvičení proběhlo 1. března a následující den, po pasové kontrole a  sbalení tábora, se týmy vydaly na zpáteční cestu. Český tým dorazil do cílové stanice HZS ve  Strašnicích v časných ranních hodinách 4. března 2017

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy