01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Základem jízdní hlídky pro Prahu se stal unikát pod ochranou UNESCO

titulka hadrava kone P11 2017V rámci hlídkové služby v ulicích Prahy slouží celkem 26 policejních koní a 31 strážníků jezdců a jezdkyň. Všechna zvířata prochází velmi důsledným a dlouhodobým výcvikem. Jsou proto schopna obstát za nejrůznějších podmínek i na nejvíce exponovaných místech ve městě.

Přesvědčil se o tom i Libor Hadrava, pražský radní pro bezpečnost a prevenci kriminality, když navštívil jízdní skupinu na Praze 11. Ta byla v metropoli založena v roce 2007 jako vůbec první.

„Musím říct, že mě charakter i připravenost opravdu všech příslušníků tohoto oddílu velice potěšily. A také jsem pochopil, jak náročným výcvikem musí koně projít, aby spolupráce mezi nimi a jejich jezdci fungovala i za těch nejnáročnějších podmínek. Zvířata se vlastně nesmí bát ani takových ruchů, hluků či tvarů, které často dokážou vyvolat paniku i u člověka,“ uvedl Libor Hadrava.

Radní nicméně přiznal, že jeho návštěva současně nebyla jen informativní: „Už delší dobu jsem chtěl ze sebe setřást jistý handicap. Jinými slovy jsem si uvědomil, že mám-li být pro své podřízené radním na svém místě, pak s faktem, že jsem na koni dosud neseděl, prostě něco udělat musím. Současně jsem si ale odnesl i silný emocionální zážitek.“

K dnešnímu dni má Městská policie celkem 4 jízdní skupiny. Strategicky jsou rozmístěny tak, aby při výkonu služby mohly obsáhnout celé území metropole. Blíže centru je jejich úkolem eliminovat projevy výtržností či monitoring podezřelých osob. V okrajových částech se uplatňují zejména tam, kde není vhodné využití „motorizované“ hlídky a akční rádius pěší hlídky je zase nedostatečný. Platí to o chráněných či chatových oblastech, parcích a lesoparcích, odlehlých a těžce přístupných místech.

Koně jsou využívány i na úseku prevence. Pravidelně Jízdní skupina MP Praha kontroluje např. dětská hřiště, pietní místa, okolí škol, heren, místa, kde je výskyt nepřizpůsobivých osob, případně se podílejí na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. Strážníci na koních budí přirozený respekt a nelze je přehlédnout. Tím působí preventivně proti páchání kriminální činnosti všeho druhu. Strážník na koni má mnohem větší zorné pole a akční rádius než pěší hlídka.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že první dva koně pro Městskou policii, oba bělouši, pocházeli z Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Z historického i zootechnického hlediska je tento typ koně považován za světový unikát. A vedle uměleckých děl nebo architektonických skvostů je jediným živým tvorem, který se stal předmětem památkové ochrany UNESCO.

Text: MHMP, MP Praha (více o Jízdní skupině MP Praha se dovíte ZDE)
Foto + ilustrační foto: MP Praha

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy