01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Strážníci v rámci celorepublikové akce JEHLA našli celkem 562 kusů nebezpečného materiálu

titulka akcejehla 2016Ve čtvrtek odpoledne byla zakončena rozsáhlá akce zaměřená na sběr nebezpečných použitých jehel, kterou Česká republika doposud nepamatuje. Strážníci z osmi měst spojili své síly a pokusili se vyčistit svá města od infekčního materiálu a tím předejít možnému nebezpečí, jemuž jsou vystaveny hlavně děti, ale také domácí zvířata.
FOTO + VIDEO

Zároveň se snažili rozšířit povědomí o správném chování při nálezu injekční stříkačky. Do preventivní akce se zapojila vedle Prahy a Brna také další velká města jako Ostrava, Pardubice, Plzeň, České Budějovice a dvě menší Trutnov a Dobruška.

Akce Jehla se zúčastnilo bezmála 200 strážníků z celé republiky, z nichž polovina uklízela hlavní město. Strážníci vybaveni ochrannými prostředky jako jsou boxy na infekční materiál, kleště nebo dlouhé pinzety, ochranné rukavice a desinfekční spreje prohlédli nepřehledná a skrytá místa, málo frekventované stezky, domovní výklenky, okolí mostních konstrukcí a preventivně také dětská hřiště a pískoviště. Zkontrolovali také parky a odpočinkové zóny. V Praze navíc ještě okolí vestibulů stanic metra a přilehlých ventilačních šachet.

Jak to s nálezem infekčního materiálu po narkomanech za jeden jediný den vypadá v jednotlivých městech? V Praze strážníci nalezli 247 injekčních jehel a stříkaček, v Brně potom 168, v Ostravě 52, v Plzni 50, v Pardubicích 12, Českých Budějovicích 8, v Trutnově 24 a Dobrušce 1.

Radní hlavního města Prahy Libor Hadrava, který má na starosti problematiku bezpečnosti, k tomu uvedl: „Výzva, kterou Praha a Brno učinily vůči městským a obecním policiím se mi velmi líbí, protože i přestože se strážníci sběrem jehel zabývají celoročně v rámci běžné hlídkové činnosti, mají tato cílená opatření svou nezastupitelnou roli. Určitě by proto bylo nejen s ohledem na prevenci, ale i na zmapování situace zajímavé, kdyby se k příští akci jehla přidaly i další městské policie.“

Strážníci znovu apelují na veřejnost:

„V případě, že občané někde naleznou nebo zahlédnou tento infekční materiál, žádáme je, aby ho sami z důvodu vlastní bezpečnosti nesbírali, ale neprodleně zavolali na linku tísňového volání „156“ a strážníci městské policie zajistí odborný sběr i jeho následnou likvidaci.“
Foto: MP Praha, MP Plzeň, MP Ostrava, MP Pardubice, MP Dobruška


Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy