01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Tiskové zprávy

Sledujte náš instagram

Řešení běžného přestupku se protáhlo na neuvěřitelných 40 minut

Bez názvu 1Možná jen nevědomost nebo soucit vedl kolemjdoucího muže k tomu, aby strážníkům neadekvátně vstoupil do probíhajícího řešení přestupku. Tím jeho projednávání nejen narušil, ale zejména neúměrně prodloužil. Přitom ten, kdo není na místě zákroku bezpečnostních složek přítomen od prvopočátku, nikdy nemůže znát veškeré důležité souvislosti. Zejména nemůže vědět, co zákroku předcházelo, čeho se osoba podezřelá z protiprávního jednání dopustila, nebo co je vlastně podstatou toho, co se na místě řeší.

Hlídka městské policie naštěstí celou událost zaznamenala na minikameru a v tomto případě se opět potvrdilo, jak může být záznam z minikamery důležitý pro vyvrácení nepravdivých nařčení zakročujících strážníků.
 
V hlavním městě je vyhláškou zakázáno žebrání na určených místech. Mezi taková místa jednoznačně patří také prostory stanic metra. Šedesátiletá cizinka si pro tuto činnost vybrala právě stanici metra Národní. Na její protiprávní jednání upozornila jedna z cestujících, která zavolala tísňovou linku pražských strážníků. Strážníkům uvedla, že dotyčnou vidí již na několikáté stanici metra, jak s kelímkem v ruce žebrá na kolemjdoucích finanční prostředky. K prověření tohoto oznámení byli na místo vysláni strážníci, kteří po příjezdu zjistili, že je oznámení pravdivé a zahájili řešení přestupku. V okamžiku kdy zjišťovali totožnost osoby, přistoupil k hlídce neznámý kolemjdoucí muž s mobilem v ruce a začal je slovně obviňovat ze šikany stařenky. Hlídka ho opakovaně vyzvala, aby přestal vstupovat do úředního jednání, což muž nerespektoval. Přestože mají strážníci na svých uniformách služební čísla umístěna viditelně, a dotyčný si mohl pořídit záznam zákroku bezproblémově z přiměřené vzdálenosti, neučinil tak. Záznam na svůj mobilní telefon chtěl pořídit z bezprostřední blízkosti a přitom nejenže strkal ruku s telefonem před obličej strážníka, ale dokonce strážníka chytil za rameno. Bohužel ani opakovaná výzva strážníků, aby přestal zasahovat do projednávání přestupku a odstoupil do bezpečné vzdálenosti, nepomohla. Muž také bez jakéhokoliv právního titulu požadoval sdělit osobní informace o ženě, se kterou strážníci přestupek řešili. V okamžiku kdy neuspěl, začal obtěžovat ostatní cestující s žádostí o svědectví. Když opětovně neuspěl, obrátil se na tísňovou linku 158 s žádostí o pomoc, protože nabyl přesvědčení, že strážníci překročili své pravomoci. Během řešení celé situace také vytočil telefonní číslo a podprahově působil na strážníky avizováním medializace celé události. Navíc se stále zaštiťoval svojí pozicí ve spolku významném na české i mezinárodní scéně. Hlídka v souladu se zákonem nejdříve dokončila zákrok vůči osobě, která paradoxně po celou dobu o jakoukoliv pomoc přítomného muže nikterak nestála. Poté byli strážníci nuceni čekat na příjezd kolegů z Policie ČR. Hlídka Policie ČR, která se na místo dostavila, celou situaci uzavřela tak, že se strážníci ničeho nezákonného nedopustili.
 
Protiprávním jednáním nejen ženy, ale také muže, se bude nyní zabývat správní orgán.
 
Český helsinský výbor na svých webových stránkách zveřejnil tiskové prohlášení s názvem „Helsinský výbor žádá prošetření šikany strážníků“, které celou událost popisuje zcela jinak.
 
Vedení Městské policie hlavního města Prahy si však za profesionálním jednáním strážníků stojí. Je také zřejmé, že jednání strážníků na místě bylo přiměřené situaci a v souladu se zákonem.
 
Jen za prvních 7 měsíců letošního roku řešili v metropoli strážníci o 1 332 případů žebrání více než za stejnou dobu v loňském roce. Letos to bylo celkem 5 127 případů žebrání, z toho 482 v prostorách metra a 4 487 na území první městské části. Za stejné období loňského roku to bylo 3 795 případů, z toho 160 v metru a 3 520 v Praze 1.
 
 
 

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy